Facebook Twitter
Portada > Diccionari de la traducció catalana > Crexells i Vallhonrat, Joan
Crexells i Vallhonrat, Joan (Barcelona, 1896-1926). Filòsof i escriptor. Estudià comerç, filosofia i dret a la Universitat de Barcelona i als Estudis Universitaris Catalans. Aprofundí els estudis de grec, de filosofia i de pedagogia a Barcelona i a Berlín. Articulista prolífic, col·laborà a Quaderns d’Estudi, La Revista, Revista de Catalunya i La Publicitat (1920-1926), on s’encarregà de la pàgina d’economia amb el pseudònim Observer. Arribà a l’humanisme, l’hel·lenisme i la traducció del grec mitjançant l’interès que sentia per la problemàtica del pensament i pels filòsofs grecs: a la Universitat de Barcelona un dels professors que seguí amb més atenció fou Lluís Segalà, amb el qual s’introduí en els clàssics de la filosofia grega. La Fundació Bernat Metge li encarregà la traducció de Plató, i en va traduir onze diàlegs que aparegueren en tres volums entre 1924 i 1928 —una mort molt prematura impedí que els arribés a traduir tots, com era la seva intenció— i que constitueixen les primeres traduccions de Plató al català. Aquestes versions han estat lloades com a modèliques: dotades d’unes notes i d’uns pròlegs concisos que demostren els amplis coneixements que Crexells posseïa de la cultura i del pensament grecs, es caracteritzen, pel que fa a la llengua, per una gran claredat i precisió, i per un estil planer i natural; Joan Estelrich assenyalà que “entre els arcaismes i els dialectalismes d’un costat i l’expressió corrent, ni que fos poc elegant o poc saborosa, d’un altre costat, opta per la segona”. Aquestes versions han contribuït a formar el llenguatge de la filosofia en català. Crexells també traduí de l’alemany al castellà Concepción del universo según los grandes filósofos de Ludwig Busse (1925). [Victòria Alsina]
PLATÓ. Diàlegs. Vol. 1: Defensa de Sòcrates. Critó. Eutrífon. Laques. Barcelona: 1924. (FBM, 6)
PLATÓ. Diàlegs. Vol. 2: Càrmides. Lisis. Protàgores. Barcelona: 1925. (FBM, 13)
PLATÓ. Diàlegs. Vol. 3: Ió. Hípias Menor. Hípias Major. Barcelona 1928. (FBM, 34) [Amb Carles Riba i Jaume Serra Hunter].
ESTELRICH, Joan. “Crexells”. A: Miscel·lània Crexells. Barcelona: FBM, 1929, p. XI-XV.
NICOLAU D’OLWER, Lluís. “Joan Creixells, hel·lenista”. La Nova Revista 2 (1927), p. 125-130.
NICOLAU D’OLWER, Lluís. “Joan Creixells, humanista”. A: Caliu. Records de mestres i amics. Barcelona: Selecta, 1958, p. 125-130.
Amb el suport de: