Facebook Twitter
Portada > Literatura universal en català > John Maxwell Coetzee

Vida i època de Michael K

Traducció de Dolors Udina

K va sacsejar l’home per l’espatlla.

—¿Em pots donar el meu paquet? —va xiuxiuejar, mirant de no despertar les dones. L’home va remugar i es va girar.

A uns metres de distància, K va trobar el paquet. De quatre grapes va buscar les llavors i en va recuperar la meitat. Se les va ficar a la butxaca, abandonant les restants, pensant: «Quina llàstima... a l’ombra d’un pi no creixerà res». A continuació va començar a baixar per sinuós camí.

Va passar pels carrers buits de primera hora i va baixar a la platja. Amb el sol encara darrere el turó, la sorra era freda al tacte. Va caminar, doncs, entre les roques mirant els bassals deixats per la marea i els cargols i les anemones que tenien una vida pròpia. Cansat d’això, va creuar Beach Road i es va estar una hora assegut contra la paret davant la vella porta de la casa de la seva mare, esperant que qui fos que visqués a l’habitació sortís i es deixés veure. Després de tornar a la platja i va jeure a la sorra escoltant el xiulet de les orelles, el so de la sang que li corria per les venes o pels pensaments que li corrien pel cap, no sabia ben bé què. Tenia la sensació que alguna cosa dintre seu s’estava deixatant o s’havia deixatat. Què era el que es deixatava, encara no hi sabia, però també tenia la sensació que el que abans havia considerat que era dur i com corda s’estava tornant tou i fibrós, i les dues sensacions semblaven estar connectades.

El sol era alt al cel. Hi havia arribat en un tres i no res. No tenia consciència de les hores que havia passat «M’he adormit», va pensar «però pitjor encara és que he estat absent; però ¿a on?». Ja no estava sol a la platja. Dues noies amb biquini prenien el sol a unes quantes passes d’ell amb un barret sobre la cara, i també hi havia altres persones. Acalorat i confós, es va dirigir cap al lavabo públic. Les aixetes encara no funcionaven. Traient els braços de les mànigues de la granota, va seure al llit de sorra nu fins a la cintura, mirant de recuperar-se.

John Maxwell Coetzee, Vida i època de Michael K. Barcelona: Edicions 62, 2004, p.183-184
Cercador d’autors
A-B-C-D - E-F-G - H - I
J - K - L - M - N - O - P - Q - R
S-T-U-V-W-X-Y-Z
Amb el suport de: