Facebook Twitter
Home > Weltliteratur auf Katalanisch

Weltliteratur auf Katalanisch

Katalonien hat eine offene Kultur, die sich durch Literaten und Denker von überall her beieinflussen und formen lassen hat. Die Übersetzung hat es vermocht, Sonette anderer Sprachen dem Klang des Katalanischen anzupassen oder das richtige Wort für ein dem katalanischen Publikum unbekanntes Konzept zu finden – oder, wo notwendig, sogar zu erfinden. In Zeit und Raum weit entfernte Länder sind durch die Tür der Übersetzung zu uns ins Hause gekommen.

Aber die katalanische Literatur ist eine “kleinere” Literatur, wie Kafka sagen würde. Sie hat immer im Schatten größerer Traditionen gelebt. Die kultivierten Leser lasen die Werke der Weltliteratur in den Originalsprachen, aber alle übrigen konnten sich zahlreicher Versionen in der Nachbarsprache, dem Spanischen, bedienen, um dieses Vermächtnis kennen zu lernen. Die Übersetzer kämpften und kämpfen dafür, den Sinn der Übersetzung ins Katalanische deutlich zu machen, obwohl ihre Versionen nicht unabkömmlich zu sein scheinen.

Es besteht ein großer Unterschied zwischen dem Einfluss, den ein Autor der Weltliteratur ausüben konnte, wenn er oder sie in einer Brückensprache gelesen wurde und dem Einfluss, wenn er oder sie es zu einer eigenen (muttersprachlichen) Version brachte. Nur in diesem letzten Fall konnten die formalen Lösungen und die neuen Inhalte in die Sprache eindringen, sich in ihr verwurzeln und sie verwandeln. Trotz der widrigen Bedingungen besteht die Tradition, die großen Werke der Weltliteratur zu importieren, seit der ersten Übersetzung des Decamerone, im zwölften Jahrhundert von den Mönchen aus Sant Cugat angefertigt, bis in unsere Tage fort.

Neben dem universellen Kanon haben die Übersetzungen auch das Fenster auf eine Menge literarischer Räume geöffnet, die sich hinter dem Vorhang wenig verbreiteter Sprachen verbergen. Die Sprachen, die wir als die „kleinen“ bezeichnen, sind dies nicht nur, weil sie wenige Muttersprachler haben, sondern auch, weil sie nur von wenigen Personen im Ausland gelernt und erforscht werden, so dass der Bereich ihres direkten Einflusses begrenzt bleibt. In diesem Zusammenhang wird die Übersetzung zu einem fundamentalen Werkzeug der Verbreitung und des gegenseitigen Kennenlernens.

In der ganzen Welt, und speziell in Europa, leben verschiedene Kulturen zusammen, und viele stellen sich ohne einen Vermittler als unzugänglich heraus. Die Übersetzung hat dazu beigetragen, ein reicheres und komplexeres Bild des Umfeldes zu erstellen, in dem wir leben.

Weiterlesen

L’aventura de traduir
Ester Andorrà, Marc Romera i Ignasi Pàmies

Al començament, LaBreu era un projecte centrat en la literatura escrita originalment en català, que va néixer amb la modesta intenció de traslladar la prosa digital i la poesia oral al món de Gutenberg. Tot just ara fa deu anys que vam dur a la impremta una antologia de la revista Paper de Vidre. I un any més tard, el febrer de 2006, naixia la col·lecció Alabatre, amb els poemaris de Jordi Vintró, Josep Pedrals i Andreu Subirats, alguns dels poetes habituals de l’(H)original.

Del món a casa
Josep Cots

Crec que hi ha obres literàries que val la pena de llegir per més que quedin molt lluny dels referents culturals propis. Són obres que, malgrat que potser ens parlen de gent i de paisatges que no coneixem, malgrat que potser ens plantegen situacions absolutament alienes a nosaltres, toquen qüestions que van més enllà de les particularitats del seu context de creació.

La importància de la traducció
Laura Huerga

El passat 8 de setembre, el col·lectiu d’editorials Llegir en Català (LEC), juntament amb les editorials Periscopi, LaBreu i Raig Verd, vam organitzar una taula rodona per discutir sobre els avantatges i els inconvenients que suposa per als traductors el fet de treballar amb editorials independents.

Les traduccions de Proa, a tot vent
Josep Lluch

Si una editorial té una activitat important durant més de vuitanta anys, això vol dir que compleix una funció dins el sistema cultural i comercial del país. És el cas d’Edicions Proa, nascuda l’any 1928, durant la dictadura de Primo de Rivera, gràcies a dos activistes culturals de Badalona: Josep Queralt i Marcel·lí Antich.

Els invisibles de la literatura
Jordi Milian

El sector editorial cada vegada s'esforça més a fer visible la feina dels traductors. Diverses editorials, sobretot de petites i mitjanes, han decidit anar més enllà i ara inclouen una biografia del traductor a l’interior dels llibres.

El Cercle de Viena: l’experiència d’editar traduccions de clàssics moderns
Isabel Monsó

Vam iniciar la col·lecció El Cercle de Viena el novembre del 2007, però ja feia anys que en parlàvem. Fins aleshores, Viena era una editorial dedicada principalment a la no-ficció que tractava un ventall temàtic molt ampli, des de la fotografia històrica fins als receptaris de cuina, però de mica en mica ens vam anar plantejant la possibilitat d’engegar una col·lecció dedicada a la traducció de narrativa del segle XX, un àmbit en el qual ens semblava que hi havia en aquell moment un buit sorprenent.

Una editorial per als lectors
Jordi Raventós

Se sol dir que el catàleg d’una editorial —si més no el d’una editorial petita— és el mirall de l’editor, és a dir, reflecteix les seves «dèries» llibresques. En el cas d’Adesiara, podríem dir que això, en bona part, és cert. La meva condició de corrector, de traductor i, sobretot, de lector empedreït em fa estimar la gran literatura —la d’aquí i la de fora—, les bones traduccions i la feina ben feta: tres pilars bàsics, al meu entendre, de l’edifici cultural d’un país. Crec fermament que aquests tres factors també haurien de ser essencials en el catàleg de qualsevol editorial, cosa que, per diverses raons, no sempre passa.

Nosaltres, els traductors
Sara Serrano Valenzuela

A la Plaça de la Paraula, amb la catedral de Barcelona com a escenari, durant la taula rodona «Editorials independents i traductors: cara i creu» s’ha parlat de traducció i, sobretot, s’han debatut les condicions en què treballen els traductors. Sabem que és complicat, en països com el nostre, dedicar-se exclusivament a la traducció literària, no només per qüestions econòmiques, sinó també per d’altres factors que hi juguen un paper important.

D'editors, traduccions i riscs
Montse Serra

L’any 2010, coincidint amb els vint anys de la creació de l’editorial Quaderns Crema, vaig entrevistar l’editor Jaume Vallcorba per al diari digital VilaWeb. D’entre moltes reflexions sobre la trajectòria de l’editorial i el paper que juga l’editor en la societat, n’hi havia unes dedicades a la traducció. Ell, amb voluntat de sotragada, afirmava que calia pensar en el fet que si el públic no s’interessava per la traducció d’autors contemporanis de qualitat, potser calia deixar de traduir-los. Transcric íntegre el fragment de l’entrevista:

Isabel Banal: s.t., 1993, ferro, figures de pessebre de plàstic (xais) i llibretes. Foto: Isabel Codina.
Autorensuche
A-B-C-D - E-F-G - H - I
J - K - L - M - N - O - P - Q - R
S-T-U-V-W-X-Y-Z
Mit Unterstützung von: