Facebook Twitter

Conflictes (capítol 44)

Traducció d'Eduard Castanyo

Schrödinger era físic, d’acord? Un dels pioners de la física quàntica. Aparentment la física quàntica transgredeix el sentit comú. Insisteix que un esdeveniment és una mescla de probabilitats fins que un observador conscient investiga la situació. Així que aquest investigador ho fa, l’esdeveniment s’haurà produït o no s’haurà produït. L’acte d’observació fa que la «funció d’ones» «es col.lapsi» en una única realitat precisa, d’acord?

Fins aquell moment, tots els possibles resultats coexisteixen. (Tots aquells mons possibles en els quals els ordinadors quàntics realitzaran les miríades de càlculs.)

En algun moment de la dècada de 1930, Schrödinger va preguntar què ocorreria si es ficava un gat en una caixa amb un isòtop radioactiu i un comptador de partícules unit a una botella de gas cianhídric.

Les substàncies radioactives no són estables, Beth. Es desintegren desprenent partícules, fins que el que queda és estable.

Les substàncies radioactives han de desintegrar-se seguint les lleis de la probabilitat. Això és el que vol dir el «període de semidesintegració» d’un isòtop radioactiu.

Si fas servir un sol àtom amb un període de semidesintegració d’una hora, al cap d’una hora hi ha un cinquanta per cent de probabilitats que es desintegri o que no es desintegri. En el moment que el teu comptador de partícules de la caixa de Schrödinger detecta la desintegració, allibera el gas cianhídric. El gat de la caixa mor.

Al final de l’hora ets a punt d’obrir la caixa.

El gat és mort o és viu?

Segons la física quàntica, fins que efectivament mires, el resultat és fonamentalment incognoscible. En un món possible el gat és viu. En un altre món possible, és mort. Tots dos mons possibles estan superposats. En el moment en què obres la caixa, la funció d’ones es col.lapsa, i només hi ha un resultat:

Si trobes el gat mort, pots argumentar que en un món alternatiu, una tu lleugerament diferent troba el gat viu...

Ian Watson, Conflictes, Lleida: Pagès Editors, 2006, capítol 44.
Ian Watson
Cercador d’autors
A-B-C-D - E-F-G - H - I
J - K - L - M - N - O - P - Q - R
S-T-U-V-W-X-Y-Z
Amb el suport de: