Facebook Twitter

El monjo negre

Traducció de Francesc Payarols

Parlava molt, bevia vi i fumaba cigars de preu. Si fa no fa cada dia venien a casa els Pesotzki alguns propietaris veïns que, amb Tània, tocaven plegats el piano i cantaven; a voltes venia un jove, veí també, bon violinista. Kovrin escoltava la música i el cant amb avidesa, fins a defallir, fins a experimentar una sensació física tal que el forçava a cloure els ulls i inclinar el cap vers un costat.

Un capvespre després del te, s'estava llegint assegut a la balconada. A la sala Tània, de soprano; una de les damisel·les, de contralt, i el jove al violí, assajaven la cèlebre serenata de Brag. Korvin parava esment a les paraules, que eren russes, i de cap de les maneres maneres no podia copsar-ne el sentit. Finalment, deixant el llibre i escoltant amb més atenció, comprengué: una donzella d'imaginació malaltissa sentia, a la nit, al jardí, uns acords misteriosos, però d'una magnificència i d'una raresa tals, que forçosament havia de reconèixer-los com una harmonia sagrada, incomprensible per a nosaltres mortals i que, per això, tornaven a volar vers el cel. Els ulls començaren a cloure's a Kovrin. S'alçà i, gairebé defallint, entrà a la sala, i d'allí a la sala contigua. Quan la cançó s'acabà prengué Tània de la mà i se l'emportà a la balconada.

—D'ençà d'aquest matí que em capfica el record d'una llegenda –digué– No puc recordar si l'he llegida en algún lloc o si me l'han contada; però és una llegenda ben estranya, completament original. Cal començar per dir que no es distingeix pas per la seva claredat. Diu que fa un miler d'anys, un monjo, vestit de negre,partí vers el desert, a Síria o Aràbia... A algunes milles del lloc on anà a parar els pescadors veieren un altre monjo negre que avançava lentament per la superfície del llac. Aquest segon monjo era un miratge. Ara oblideu totes les lleis d'òptica que la llegenda no sembla pas reconèixer i seguiu escoltant.

 

Anton Txèkhov, A: Els mugics. Badalona: Proa, 1931.
Anton Txèkhov
Fragments
El monjo negre
Francesc Payarols | Xènia Dyakonova
La gavina
Nina Avrova i Joan Casas | Joan Oliver
Les tres germanes
Narcís Comadira | Joan Oliver
L’oncle Vània
Nina Avrova i Joan Casas
Bibliografia
Cercador d’autors
A-B-C-D - E-F-G - H - I
J - K - L - M - N - O - P - Q - R
S-T-U-V-W-X-Y-Z
Amb el suport de: