Traductions de la littérature catalane
Auteurs catalans traduits à d'autres langues
Littérature universelle en catalan
Auteurs de la littérature universelle traduits en catalan
L’espace des traducteurs
Traducteurs littéraires en relation avec le catalan
Histoire de la traduction littéraire
Huit siècles d'échange littéraire
Núm.17
abril 2014

Come una foca nel suo acquario 

Per Ramon Sistac

A la vida, qui més qui menys, evoluciona amb el temps en la seua manera de pensar. Hi ha qui ho fa més ràpid, d’altres més a poc a poc, però tothom, en principi, evoluciona. Com en una bona escudella, les idees van fent xup-xup i, tot partint del mateix producte de base, amb el pas dels anys aquest es transforma, l’experiència ens fa modificar el nostre punt de vista i, en conseqüència, interpretem la realitat de manera sensiblement diferent. 

[lire la suite]

Un escriptor compromès amb el seu temps 

Per Maria Campillo

Durant la postguerra, i ben bé fins als anys vuitanta, Jordana va ser un escriptor pràcticament oblidat, o bé força menystingut. Menystingut, a més, a causa de la seva hipotètica «filiació noucentista», que aleshores un sector (encapçalat per Maria Aurèlia Capmany) considerava una desviació gairebé pecaminosa en els intel·lectuals eclosionats als anys vint i trenta.  

[lire la suite]

Albert Jané 

Per Alba Girons Masot

Albert Jané és el responsable de fer parlar en català una pila de personatges de còmic, referents culturals d’unes quantes generacions: Aquil·les Taló, els Barrufets, Benet Tallaferro, l’Estefi, Espirú, Jan i Trencapins, Jana Passavant, Lucky Luke, Marsupilami, i Sergi Grapes, entre molts d’altres. 

[lire la suite]

El joc de Guimerà 

Per Josep Maria Benet i Jornet

Especialistes contundents, renovadors, crítics amb allò que fins feia poc havia significat l’anomenada «Renaixença» en la literatura catalana del XIX, expliquen, més o menys, que l’autèntica renaixença, la lluita a fi que la nostra literatura (poesia, narrativa, teatre, etc.) no sols no desaparegués sinó que de debò comencés, poc a poc, a despuntar, va ser tardana, va iniciar-se més enllà del que significaven els jocs florals. 

[lire la suite]

El delit del dialecte: un passeig per la situació italiana 

Per Caterina Briguglia

A la veïna Itàlia, sembla que el dialecte no perilla de mort. Ans al contrari, lluitant contra una dialectofòbia imperant durant molt de temps, avui dia destaca com a recurs expressiu cada cop més viu. Ho demostren les tendències de la música i del teatre contemporanis, i encara més del cinema que, del neorealisme ençà, ha atorgat al repertori dialectal el paper de coprotagonista. Juntament amb la gran pantalla, la literatura contemporània es fa més que mai portaveu d’aquesta tendència. Avui dia comptem amb nombrosos exemples d’autors que empren en la seva obra totes les varietats lingüístiques del repertori nacional; escriptors que necessiten expressar-se en la seva llengua originària, la varietat autòctona parlada i sentida des de la infància, o que duen a terme una hàbil mescla de dialecte i llengua estàndard. Seguint el plantejament de Luigi Pirandello, el dialecte s’afirma en la veu dels sentiments, de la infància, de la realitat afectiva amb els seus matisos i les seves emocions. En la llengua estàndard, en canvi, predominen la lògica i una visió de la realitat més objectiva. 

[lire la suite]
Pêché à la palangre
Articles sur la langue et culture catalanes et leur présence au niveau international
Cherchez dans la revue Visat

A-B-C-D - E-F-G - H - I
J - K - L - M - N - O - P - Q - R
S-T-U-V-W-X-Y-Z
A-B-C-D - E-F-G - H - I
J - K - L - M - N - O - P - Q - R
S-T-U-V-W-X-Y-Z
A-B-C-D - E-F-G - H - I
J - K - L - M - N - O - P - Q - R
S-T-U-V-W-X-Y-Z
Archives

Visat est publiée semestriellement depuis 2006. Vous pouvez d'ici accéder aux numéros précédents de la revue et consulter les contenus à partir de l'index chronologique

 
Abonnement |Les propositions d'articles
Email:
 

Edifici de l'Ateneu Barcelonès
Carrer de la Canuda, 6, 5è pis - 08002 Barcelona, Espagne
Téléphone 933 183 298, fax 934 120 666
pen@pencatala.cat | http://www.pencatala.cat

Sécretariat
Horaire: du lundi au vendredi, de 16 heures à 20 heures