Facebook Twitter
Cover > Translators Site > Francès

Francès

Les informacions que trobareu a les pàgines següents pretenen posar en relleu les traduccions de la literatura universal al català. Les presentacions individuals dels autors contenen les dades biogràfiques bàsiques i la bibliografia completa de totes les traduccions publicades al català, i són il·lustrades també amb fragments de textos literaris. Amb el temps, confiem que aquest lloc esdevindrà un catàleg útil i fiable dels autors universals que es poden llegir en català.
Traductors del francès

Open article

Algunes reflexions sobre la traducció poètica
Antoni Clapés

La poesia de la contemporaneïtat és, sobretot, un afer de llenguatge —un qüestionar-se el valor segur de la llengua— que constitueix la dimensió lingüística darrera per a totes aquelles coses que no poden ser dites altrament. Una activitat que tracta de sotjar l’espai d’allò indicible: transitar per les esquerdes del llenguatge —o provocar aquestes esquerdes per mitjà de la seva fractura— per arribar a parlar de coses que no s’acaben d’entendre des de la racionalitat. «Com més complex és el món, més abstracte esdevé l’art», va ensenyar-nos Paul Klee.

Has literary language always a creative power?
Émile Martel

Let me first thank the organizers of this meeting for their welcome. The name of this City is closely linked to Linguistic rights, the Catalan PEN centre is closely linked to great PEN causes. We, in Quebec PEN, and all Quebec writers, in fact, feel a particular proximity to Catalunha as both our peoples have been living and writing in a minority language surrounded by a large culture.

La literatura francesa ha interessat sempre el públic català
Ricard Ripoll

Com és evident, la literatura francesa ha interessat sempre el públic català i, any rere any, apareixen traduccions de tots els gèneres literaris del francès, tot i que ens podria sobtar la poca presència, en els darrers anys, de versions poètiques. És evident que les polítiques comercials de les editorials no ajuden a conèixer noves propostes, si no és a partir de l’obcecació del traductor que, cada cop, es veu més limitada per la necessitat de vendre i d’oferir uns productes a l’abast de la majoria.

Traficant amb idees entre França i Catalunya
Ricard Ripoll

Les traduccions en català de la literatura francesa han estat sempre d’una notable qualitat. En primer lloc, perquè acostumen a ser versions de grans escriptors que coneixien força bé la llengua francesa i que havien viscut a França o havien tingut amb la cultura gal·la una relació particular. Tot sovint es traduïa no tant per oferir al públic un producte que aquest ja podia entendre i conèixer en l’original sinó més aviat com a exercici d’amistat entre escriptors, com a reconeixement d’una simpatia o d’una defensa dels valors que l’autor representava.

With the support of: