Facebook Twitter
Portada > L’espai dels traductors > Marta Marín-Dòmine

Marta Marín-Dòmine

Visat núm. 16
(octubre 2013)
Llicenciada en filologia catalana per la Universitat Autònoma de Barcelona, Marín-Dòmine és directora del Center of Memory and Testimony Studies de la Wilfrid Laurier University a Ontario, Canadà. Ben a prop sempre de la literatura concentracionària, l’interès que li desperta aquest gènere l’ha portada a acceptar el desafiament literari de cotraduir a l’anglès la novel·la K. L. Reich de Joaquim Amat-Piniella.

Marta Marín-Dòmine (Barcelona) posa els peus en el món dels estudis de la traducció amb el màster en Traducció i Estudis Interculturals a final dels anys noranta. Fruit d’aquests estudis és la seva tesi doctoral Traduir el desig. Psicoanàlisi i llenguatge (2004).

De l’anglès al català, destaquen les traduccions: Sense embuts (1997) i A la llum de la lluna (1998) d’Andrew Matthews, La dama bruna de Bielorússia (1998) de Jerome Charyn, Rikki-Tiki-Tavi (1998) de Rudyard Kipling, Contes dels Mars del Sud (1999) de Jack London, L’esquelet i altres narracions (2002) de Rabindranath Tagore. També ha traduït títols de l’anglès a l’espanyol i ha col·laborat en traduccions i adaptacions teatrals —és el cas de Només nosaltres, els guardians del misteri, serem infeliços, Cendra a les cendres. Ha dirigit i escrit dos documentals cinematogràfics: The Revenge of the Apple (Argentineans in Toronto) (2005) i 1930-1942. Mémoire juive du quartier Marolles-Midi Bruxelles (2012).

Entre 1993 i el 2000 la trobem al Departament de Traducció a la Universitat Autònoma de Barcelona. D’ençà del 2001 ensenya al Departament de Llengües i Literatures de la Wilfrid Laurier University, i d’ençà del 2013 és directora del Centre for Memory and Testimony Studies. En aquest moment treballa en una edició crítica de les cartes de Pere Vives —escriptor català mort a Mauthausen— i en un assaig que duu el títol provisional de Mauthausen en el imaginario español. Acaba d’enllestir la cotraducció a l’anglès, juntament amb Robert Finley, de K. L. Reich, la publicació del qual està prevista per al proper 2014, per la Wilfrid Laurier Press.

Amb el suport de: