Traducciones de la literatura catalana
Autores catalanes traducidos a otras lenguas
Literatura universal en catalán
Autores de la literatura universal traducidos al catalán
El espacio de los traductores
Traductores literarios relacionados con la lengua catalana
Historia de la traducción literaria
Ocho siglos de intercambio literario
Núm.17
abril 2014

Come una foca nel suo acquario 

Per Ramon Sistac

A la vida, qui més qui menys, evoluciona amb el temps en la seua manera de pensar. Hi ha qui ho fa més ràpid, d’altres més a poc a poc, però tothom, en principi, evoluciona. Com en una bona escudella, les idees van fent xup-xup i, tot partint del mateix producte de base, amb el pas dels anys aquest es transforma, l’experiència ens fa modificar el nostre punt de vista i, en conseqüència, interpretem la realitat de manera sensiblement diferent. 

[Leer más]

Un escriptor compromès amb el seu temps 

Per Maria Campillo

Durant la postguerra, i ben bé fins als anys vuitanta, Jordana va ser un escriptor pràcticament oblidat, o bé força menystingut. Menystingut, a més, a causa de la seva hipotètica «filiació noucentista», que aleshores un sector (encapçalat per Maria Aurèlia Capmany) considerava una desviació gairebé pecaminosa en els intel·lectuals eclosionats als anys vint i trenta.  

[Leer más]

Albert Jané 

Per Alba Girons Masot

Albert Jané és el responsable de fer parlar en català una pila de personatges de còmic, referents culturals d’unes quantes generacions: Aquil·les Taló, els Barrufets, Benet Tallaferro, l’Estefi, Espirú, Jan i Trencapins, Jana Passavant, Lucky Luke, Marsupilami, i Sergi Grapes, entre molts d’altres. 

[Leer más]

El joc de Guimerà 

Per Josep Maria Benet i Jornet

Especialistes contundents, renovadors, crítics amb allò que fins feia poc havia significat l’anomenada «Renaixença» en la literatura catalana del XIX, expliquen, més o menys, que l’autèntica renaixença, la lluita a fi que la nostra literatura (poesia, narrativa, teatre, etc.) no sols no desaparegués sinó que de debò comencés, poc a poc, a despuntar, va ser tardana, va iniciar-se més enllà del que significaven els jocs florals. 

[Leer más]

El delit del dialecte: un passeig per la situació italiana 

Per Caterina Briguglia

A la veïna Itàlia, sembla que el dialecte no perilla de mort. Ans al contrari, lluitant contra una dialectofòbia imperant durant molt de temps, avui dia destaca com a recurs expressiu cada cop més viu. Ho demostren les tendències de la música i del teatre contemporanis, i encara més del cinema que, del neorealisme ençà, ha atorgat al repertori dialectal el paper de coprotagonista. Juntament amb la gran pantalla, la literatura contemporània es fa més que mai portaveu d’aquesta tendència. Avui dia comptem amb nombrosos exemples d’autors que empren en la seva obra totes les varietats lingüístiques del repertori nacional; escriptors que necessiten expressar-se en la seva llengua originària, la varietat autòctona parlada i sentida des de la infància, o que duen a terme una hàbil mescla de dialecte i llengua estàndard. Seguint el plantejament de Luigi Pirandello, el dialecte s’afirma en la veu dels sentiments, de la infància, de la realitat afectiva amb els seus matisos i les seves emocions. En la llengua estàndard, en canvi, predominen la lògica i una visió de la realitat més objectiva. 

[Leer más]
Pescado con palangre
Artículos sobre la lengua y cultura catalanas y su presencia en el ámbito internacional
Búsqueda en la revista Visat

A-B-C-D - E-F-G - H - I
J - K - L - M - N - O - P - Q - R
S-T-U-V-W-X-Y-Z
A-B-C-D - E-F-G - H - I
J - K - L - M - N - O - P - Q - R
S-T-U-V-W-X-Y-Z
A-B-C-D - E-F-G - H - I
J - K - L - M - N - O - P - Q - R
S-T-U-V-W-X-Y-Z
Hemeroteca

Visat se publica semestralmente desde 2006. Desde aquí podéis acceder a los números anteriores de la revista y consultar los contenidos mediante el índice cronológico.

 
Colaboraciones y subscripciones
Email:
 

Edificio del Ateneu Barcelonés Carrer de la Canuda, 6, 5º piso - 08002 Barcelona
Teléfono 933 183 298, fax 934 120 666
pen@pencatala.cat | http://www.pencatala.cat

Secretaría
Horario: de lunes a viernes, de 16 a 20 horas.