Übersetzungen katalanischer Literatur
Katalanische Autoren, deren Werke in andere Sprachen übersetzt wurden
Weltliteratur auf Katalanisch
Autoren der Weltliteratur, deren Werke ins Katalanische übersetzt wurden
Übersetzer
Literarische Übersetzer mit Bezug zum Katalanischen
Geschichte der literarischen Übersetzung
Acht Jahrhunderte literarischen Austausches
Núm.17
abril 2014

Come una foca nel suo acquario 

Per Ramon Sistac

A la vida, qui més qui menys, evoluciona amb el temps en la seua manera de pensar. Hi ha qui ho fa més ràpid, d’altres més a poc a poc, però tothom, en principi, evoluciona. Com en una bona escudella, les idees van fent xup-xup i, tot partint del mateix producte de base, amb el pas dels anys aquest es transforma, l’experiència ens fa modificar el nostre punt de vista i, en conseqüència, interpretem la realitat de manera sensiblement diferent. 

[Weiterlesen]

Un escriptor compromès amb el seu temps 

Per Maria Campillo

Durant la postguerra, i ben bé fins als anys vuitanta, Jordana va ser un escriptor pràcticament oblidat, o bé força menystingut. Menystingut, a més, a causa de la seva hipotètica «filiació noucentista», que aleshores un sector (encapçalat per Maria Aurèlia Capmany) considerava una desviació gairebé pecaminosa en els intel·lectuals eclosionats als anys vint i trenta.  

[Weiterlesen]

Albert Jané 

Per Alba Girons Masot

Albert Jané és el responsable de fer parlar en català una pila de personatges de còmic, referents culturals d’unes quantes generacions: Aquil·les Taló, els Barrufets, Benet Tallaferro, l’Estefi, Espirú, Jan i Trencapins, Jana Passavant, Lucky Luke, Marsupilami, i Sergi Grapes, entre molts d’altres. 

[Weiterlesen]

El joc de Guimerà 

Per Josep Maria Benet i Jornet

Especialistes contundents, renovadors, crítics amb allò que fins feia poc havia significat l’anomenada «Renaixença» en la literatura catalana del XIX, expliquen, més o menys, que l’autèntica renaixença, la lluita a fi que la nostra literatura (poesia, narrativa, teatre, etc.) no sols no desaparegués sinó que de debò comencés, poc a poc, a despuntar, va ser tardana, va iniciar-se més enllà del que significaven els jocs florals. 

[Weiterlesen]

El delit del dialecte: un passeig per la situació italiana 

Per Caterina Briguglia

A la veïna Itàlia, sembla que el dialecte no perilla de mort. Ans al contrari, lluitant contra una dialectofòbia imperant durant molt de temps, avui dia destaca com a recurs expressiu cada cop més viu. Ho demostren les tendències de la música i del teatre contemporanis, i encara més del cinema que, del neorealisme ençà, ha atorgat al repertori dialectal el paper de coprotagonista. Juntament amb la gran pantalla, la literatura contemporània es fa més que mai portaveu d’aquesta tendència. Avui dia comptem amb nombrosos exemples d’autors que empren en la seva obra totes les varietats lingüístiques del repertori nacional; escriptors que necessiten expressar-se en la seva llengua originària, la varietat autòctona parlada i sentida des de la infància, o que duen a terme una hàbil mescla de dialecte i llengua estàndard. Seguint el plantejament de Luigi Pirandello, el dialecte s’afirma en la veu dels sentiments, de la infància, de la realitat afectiva amb els seus matisos i les seves emocions. En la llengua estàndard, en canvi, predominen la lògica i una visió de la realitat més objectiva. 

[Weiterlesen]
Überlegungen zur Übersetzung
Artikel über die katalanische Kultur und Sprache und ihre Präsenz auf internationaler Ebene
Suchen Sie im Magazin Visat

A-B-C-D - E-F-G - H - I
J - K - L - M - N - O - P - Q - R
S-T-U-V-W-X-Y-Z
A-B-C-D - E-F-G - H - I
J - K - L - M - N - O - P - Q - R
S-T-U-V-W-X-Y-Z
A-B-C-D - E-F-G - H - I
J - K - L - M - N - O - P - Q - R
S-T-U-V-W-X-Y-Z
Archiv

Visat erscheint halbjährlich seit 2006. Hier finden Sie die älteren Ausgaben und können über den chronologischen Index auf die Inhalte zugreifen.

 
Magazin abonnieren | Einreichung der Artikel
Email:
 

Edifici de l'Ateneu Barcelonès
Carrer de la Canuda, 6, 5è pis - 08002 Barcelona, Spanien
Telefonnummer 933 183 298, fax 934 120 666
pen@pencatala.cat | http://www.pencatala.cat

Sekretariat
Öffnungszeiten: Mo-Fr, 16 - 20 Uhr